Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 12-11-2019
CISTUS LADANIFERUS
Cistus ladaniferus - czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli - silnych przeciwutleniaczy, które:
- mają właściwości antyoksydacyjne, tzn. neutralizują wolne rodniki, które mogą się przyczynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych,
- hamują powstawanie i rozwój stanów zapalnych w organizmie,
- ochraniają naczynia krwionośne i hamują utlenianie się złego cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych,
- wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego,
- walczą z drobnoustrojami i grzybami działają antyalergicznie, gdyż hamują uwainanie histaminy.
Herbata z czystka może być uznana za suplement a nie lek! Nie można zrezygnować z terapii zalecanej przez lekarza.
ADMIN 12-11-2019
KWAS FOLIOWY
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Spełnia bardzo różne funkcje, jednak podstawową jest regulacja wzrostu komórek. Reguluje metabolizm komórek nerwowych, przez co wpływa na poprawę zdolności koncentracji, zapamiętywania, szybkość reakcji. Coraz więcej opinii mówi o jego wpływie na zapobieganie chorobie Alzheimera i nowotworom.
Witamina ta odgrywa ważną rolę w kształtowaniu płodu, stąd zalecane przyjmowanie jej przez kobiety planujące i będące w ciąży.
Bogatym źródłem kwasu foliowego są: wątróbka, jajka, szpinak, szparagi, brokuły, awokado, pomarańcze.
ADMIN 12-11-2019
WITAMINA PP
Witamina PP (witamina B3, kwas nikotynowy, niacyna) w połączeniu z innymi witaminami z grupy B bierze udział w wielu przemianach metabolicznych uwalniając energię w komórkach ciała, reguluje krążenie krwi, gospodarkę hormonalną, zapewnia odpowiedni poziom glukozy i kwasu solnego w organizmie.
Suplementacja witaminą B3 jest pomocna w leczeniu zawrotów głowy, redukuje szumy w uszach, łagodzi stany napięcia miesiączkowego.
Najwięcej jej znajduje się w wątrobie, mięsie, rybach, orzechach oraz ziarnach zbóż.
Długotrwały niedobór może spowodować pe-lagrę (rumień lombardzki), objawiającą się zapaleniem skóry, biegunką, depresją i otępieniem umysłowym.
ADMIN 12-11-2019
WARZYWA
Szpinak - bogactwo składników odżywczych, na czele z witaminą K, wapniem, żelazem, magnezem oraz manganem.
Dzięki zawartości potasu skutecznie obniża ciśnienie krwi. Zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami i pomagają w walce z miażdżycą. Obfituje również w kwas foliowy i betakaroten oraz witaminę C.
Warzywo skrywa całą gamę związków z rodziny karotenoidów, m.in.: zeaksantynę i luteinę.
Z tego powodu bardzo korzystnie działa na stan oczu, konkretnie plamki żółtej. Plamka żółta z wiekiem ulega degeneracji, czego ostatecznym efektem może być ślepota.
Szpinak jest niewskazany dla osób z kamieniami nerkowymi, chorymi na dnę moczanową, osteoporozę.
ADMIN 12-11-2019
MEDYCYNA LUDOWA
W medycynie ludowej cebula wykorzystywana jest nie tylko wewnętrznie. Okłady na czoło z przekrojonej cebuli polecane są przy migrenie. Miazga ze świeżej cebuli wykorzystywana jest do leczenia ran, oparzeń, odmrożeń czy wrzodów. Przy dolegliwościach astmatycznych i sercowych robi się, na noc, okłady na stopy z upieczonej cebuli.
Żeby obrać cebulę bez łzawienia wystarczy wykonać czynność pod bieżącą wodą lub nad gorącą płytą kuchenną.
Przekrojonej cebuli nie należy przechowywać, gdyż utlenia się i może być szkodliwa, a po dłuższym czasie nawet toksyczna.
Zapach cebuli z rąk można usunąć nacierając dłonie soloną wodą lub wodą z amoniakiem (2 łyżki na litr wody).