0

Twój koszyk

Łącznie

0,00 zł

Koszyk jest pusty

Wasze i nasze porady 

ADMIN 12-11-2019

CISTUS LADANIFERUS

Cistus ladaniferus - czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli - silnych przeciwutleniaczy, które:
- mają właściwości antyoksydacyjne, tzn. neu­tralizują wolne rodniki, które mogą się przy­czynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych,
- hamują powstawanie i rozwój stanów zapal­nych w organizmie,
- ochraniają naczynia krwionośne i hamują utle­nianie się złego cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych,
- wspierają funkcjonowanie układu odporno­ściowego,
- walczą z drobnoustrojami i grzybami działają antyalergicznie, gdyż hamują uwainanie histaminy.
Herbata z czystka może być uznana za suplement a nie lek! Nie można zrezygnować z terapii zalecanej przez lekarza.

ADMIN 12-11-2019

KWAS FOLIOWY

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Spełnia bardzo różne funkcje, jednak podstawową jest regulacja wzrostu komórek. Reguluje metabo­lizm komórek nerwowych, przez co wpływa na poprawę zdolności koncentracji, zapamiętywa­nia, szybkość reakcji. Coraz więcej opinii mówi o jego wpływie na zapobieganie chorobie Alzheimera i nowotworom.
Witamina ta odgrywa ważną rolę w kształtowa­niu płodu, stąd zalecane przyjmowanie jej przez kobiety planujące i będące w ciąży.
Bogatym źródłem kwasu foliowego są: wątrób­ka, jajka, szpinak, szparagi, brokuły, awokado, pomarańcze.

ADMIN 12-11-2019

WITAMINA PP

Witamina PP (witamina B3, kwas nikotynowy, niacyna) w połączeniu z innymi witaminami z grupy B bierze udział w wielu przemianach metabolicznych uwalniając energię w komór­kach ciała, reguluje krążenie krwi, gospodarkę hormonalną, zapewnia odpowiedni poziom glu­kozy i kwasu solnego w organizmie.
Suplementacja witaminą B3 jest pomocna w leczeniu zawrotów głowy, redukuje szumy w uszach, łagodzi stany napięcia miesiączkowe­go.
Najwięcej jej znajduje się w wątrobie, mięsie, ry­bach, orzechach oraz ziarnach zbóż.
Długotrwały niedobór może spowodować pe-lagrę (rumień lombardzki), objawiającą się za­paleniem skóry, biegunką, depresją i otępieniem umysłowym.

ADMIN 12-11-2019

WARZYWA

Szpinak - bogactwo składników odżywczych, na czele z witaminą K, wapniem, żelazem, ma­gnezem oraz manganem.
Dzięki zawartości potasu skutecznie obniża ciśnienie krwi. Zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami i pomagają w walce z miażdżycą. Obfituje rów­nież w kwas foliowy i betakaroten oraz wita­minę C.
Warzywo skrywa całą gamę związków z rodzi­ny karotenoidów, m.in.: zeaksantynę i luteinę.
Z tego powodu bardzo korzystnie działa na stan oczu, konkretnie plamki żółtej. Plamka żółta z wiekiem ulega degeneracji, czego ostatecznym efektem może być ślepota.
Szpinak jest niewskazany dla osób z kamieniami nerkowymi, chorymi na dnę moczanową, oste­oporozę.

ADMIN 12-11-2019

MEDYCYNA LUDOWA

W medycynie ludowej cebula wykorzystywa­na jest nie tylko wewnętrznie. Okłady na czoło z przekrojonej cebuli polecane są przy migre­nie. Miazga ze świeżej cebuli wykorzystywana jest do leczenia ran, oparzeń, odmrożeń czy wrzodów. Przy dolegliwościach astmatycznych i sercowych robi się, na noc, okłady na stopy z upieczonej cebuli.
Żeby obrać cebulę bez łzawienia wystarczy wy­konać czynność pod bieżącą wodą lub nad go­rącą płytą kuchenną.
Przekrojonej cebuli nie należy przechowywać, gdyż utlenia się i może być szkodliwa, a po dłuż­szym czasie nawet toksyczna.
Zapach cebuli z rąk można usunąć nacierając dłonie soloną wodą lub wodą z amoniakiem (2 łyżki na litr wody).

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.

Ta strona używa plików cookies tak zwanych ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej o plikach Cookies