Twój koszyk

Łącznie

__,__ zł

Wasze i nasze porady 

ADMIN 08-11-2019

WITAMINY

Witamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin. Skutki jej niedoboru znane były już w starożytności i określane nazwą kurza ślepota Chorobę leczono wówczas podając gotowaną lub surową wątrobę.
Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia. Wspomaga naturalny system samo­obrony organizmu przed zakażeniem i choroba­mi. Jest nieodzowna w przebiegu wielu procesów przemiany materii, do utrzymania zdrowej, ładnej skóry.
Źródła witaminy A: mleko pełne, śmietana, ma­sło,(produkty mleczarskie, jajka, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran, żółtka jajek.
Nasz organizm przyswaja witaminę A jedynie w obecności tłuszczów.

ADMIN 08-11-2019

Zdrowa marchew

Korzeń marchwi, choć tak dla nas zwyczajny, kryje w sobie moc przeciwutleniaczy, beta-karo­tenu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz potasu.
W części korzenia marchwi, która wystaje nad ziemię, roślina wytwarza solaninę (widoczne zazielenienie), która jest toksyczna. Ten kawałek odcinamy i wyrzucamy do kosza.
W marchwi mogą znajdować się pestycydy. Po­nieważ lokalizują się w częściach peryferyjnych korzenia, przed spożyciem, korzeń dokładnie skrobiemy.
Marchew przechowujemy bez naci, dzięki cze­mu dłużej zachowuje świeżość oraz z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków i pomidorów, gdyż wytwarzają one gaz etylenowy, powodujący po­wstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny - dającej marchwi gorzki smak.

ADMIN 08-11-2019

ZDROWA MARCHEW

Korzeń marchwi, choć tak dla nas zwyczajny, kryje w sobie moc przeciwutleniaczy, beta-karo­tenu, kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz potasu.
W części korzenia marchwi, która wystaje nad ziemię, roślina wytwarza solaninę (widoczne zazielenienie), która jest toksyczna. Ten kawałek odcinamy i wyrzucamy do kosza.
W marchwi mogą znajdować się pestycydy. Po­nieważ lokalizują się w częściach peryferyjnych korzenia, przed spożyciem, korzeń dokładnie skrobiemy.
Marchew przechowujemy bez naci, dzięki cze­mu dłużej zachowuje świeżość oraz z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków i pomidorów, gdyż wytwarzają one gaz etylenowy, powodujący po­wstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny - dającej marchwi gorzki smak.

ADMIN 08-11-2019

CZYSTEK

Czystek charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli - silnych przeciwutleniaczy. Są to sub­stancje, które: - mają właściwości antyoksydacyjne, tzn. neu­tralizują wolne rodniki, które mogą się przy­czynić do powstania wielu chorób, w tym tych nowotworowych, - hamują powstawanie i rozwój stanów zapal­nych w organizmie, - ochraniają naczynia krwionośne i hamują utle­nianie się złego cholesterolu LDL, zapobiegając tworzeniu się blaszek miażdżycowych, - wspierają funkcjonowanie układu odporno­ściowego, - walczą z drobnoustrojami i grzybami, - działają antyalergicznie, gdyż hamują uwalnia­nie histaminy.
Herbata z czystka jest suplementem, a nie le­kiem! Nie można zrezygnować z terapii zaleco­nej przez lekarza.

ADMIN 08-11-2019

ESTRAGON

Estragon - roślina z rodziny astrowatych pora­stająca dziko tereny południowo-wschodniej Europy, wybrane obszary Azji oraz Ameryki Pół­nocnej.
Roślina nie jest odporna na mrozy, dlatego zale­ca się jej przycięcie i osłonę przez rozpoczęciem zimy.
Estragon smakuje zarówno świeżo po zerwaniu, jak i w formie ususzonej. W kuchni używany powszechnie z octem i rybami, ale również do sosów (tatarski, bearnaise, remoulade), omle­tów, jajek w koszulkach, sałatki greckiej, pieczeni wołowych i drobiu.
Estragon jest środkiem wzmacniającym żołądek.
Ma właściwości poprawiające apetyt, zapobie­gające wzdęciom i kolkom.
Ze względu na smak można go stosować, gdy zdrowie wymaga diety bezsolnej.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.