Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 14-11-2019
KAROTEN - dba o cerę nadając jej urody, zdrowy i słoneczny wygląd
CHLOROFIL - pomocny i profilaktyce raka wątroby, skóry oraz jelita grubego
FLAWONOIDY - obniżają poziom cholesterolu, zawierają przeciwutleniacze
ANTOCYJAN - chroni serce i układ krążenia, działa antyrakowo i przeciwzapalnie
SULFORAFAN - wspomaga detoksykację organizmu
LUTEINA - przeciwutleniacz odpowiadający za prawidłowe widzenie
ADMIN 12-11-2019
SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane zawiera związki śluzowe, białka, sterole, kwasy organiczne, enzymy, sole mineralne (m.in. magnezu, cynku, żelaza).
Jest bogate w olej, który zawiera glicerydy kwasów nienasyconych (m.in. linolenowego, linolowego), nieco mniej glicerydów kwasów nasyconych oraz fitosterole i witaminę E.
Siemię lniane ze względu na zawarte w nasionach śluzy jest niezastąpione w chorobie wrzodowej.
Stosowane jest w zapaleniu oskrzeli, jako środek przeciwkaszlowy.
Zewnętrznie używane jest w leczeniu skóry, przy oparzeniach i odmrożeniach.
Siemię lniane obniża poziom złego cholesterolu.
ADMIN 12-11-2019
SYROP Z PIGWY
Składniki: 1 kg pigwy 2 szklanki cukru 4 szklanki wody
Pigwę myjemy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 dni w chłodnym miejscu. Następnie dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny (do smaku). Przecedzamy przez sito i zlewamy do butelek. Pasteryzujemy.
Owoce pigwy zbieramy po pierwszych przymrozkach.
Spożywanie soku z pigwy ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Syrop z pigwy jest wskazany jako dodatek do herbatki przy przeziębieniu.
ADMIN 12-11-2019
ZIEMNIAK-WŁAŚCIWOŚCI
Ziemniak został przywieziony do Europy z Peru przez Hiszpanów około 1530 r. Powoli przyjął się we wszystkich krajach Europy, w Polsce pojawił się za Jana Sobieskiego, a rozpowszechnił w czasach saskich.
Ziemniaki dzięki zawartości glikoalkaloidu - tomazyny, hamują rozwój grzybów i bakterii.
Wywar z obierzyn ziemniaczanych usuwa złogi zalegające w nerkach. Ze względu na zawartość rutyny działa korzystnie na serce. Wspomaga leczenie alergii.
Świeży sok ze startego surowego ziemniaka (2 łyżki stołowe dwa razy dziennie) leczy przewlekłą nadkwasotę, nieprzyjemny zapach z ust, zaparcia, schorzenia wątroby.
Na pasożyty jelitowe działa sałatka z ziemniaków z dodatkiem 50 g oleju słonecznikowego spożyta w trzy kolejne wieczory.
ADMIN 12-11-2019
WODA MINERALNA
Obecnie sformułowanie „naturalna woda mineralna" nie jest związane z żadnym limitem ogólnej mineralizacji. Nazywa się tak wody podziemne, które podawane do picia w stanie naturalnym mogą wpływać korzystnie na różne funkcje fizjologiczne.
W tej grupie znajdują się wody o bardzo zróżnicowanym składzie mineralnym.
Dobierając wodę butelkowaną należy uwzględniać indywidualne potrzeby.
Dla osób, które powinny ograniczać sól zalecane są wody z niską zawartością sodu i chlorków.
Osobom z dolegliwościami żołądkowymi (nad-kwaśność) służyć będą wody ze znaczną ilością wodorowęglanów i sodu. Dla uregulowania perystaltyki jelit wybieramy wody ze znaczną zawartością siarczanów oraz magnezu.