0

Twój koszyk

Łącznie

0,00 zł

Koszyk jest pusty

Wasze i nasze porady 

ADMIN 11-11-2019

WITAMINY

Niedobór witamin, objawy: - szybkie męczenie się, spadek odporności, brak apetytu, bóle kostno-mięśniowe, niedo­krwistość, zaczerwienienie i krwawienie dziąseł -niedobór witaminy C;
- zaburzenia układu nerwowego, osłabienie, anemia - niedobór witamin z grupy B;
- pieczenie stóp oraz inne dolegliwości neurolo­giczne - niedobór witaminy B5;
- zapalenie skóry i języka, bezsenność, bóle głowy, depresje, omamy, drżenie rąk - niedobór witaminy PP;
- problemy skórne, zahamowanie wzrostu u dzieci, niepłodność, kurza ślepota - niedobór witaminy A;
- problemy z koncentracją, osłabienie wzroku, anemia, bezpłodność - niedobór witaminy E.

ADMIN 11-11-2019

WITAMINY

Niedobór witamin, objawy: - szybkie męczenie się, spadek odporności, brak apetytu, bóle kostno-mięśniowe, niedo­krwistość, zaczerwienienie i krwawienie dziąseł -niedobór witaminy C; - zaburzenia układu nerwowego, osłabienie, anemia - niedobór witamin z grupy B; - pieczenie stóp oraz inne dolegliwości neurolo­giczne - niedobór witaminy B5; - zapalenie skóry i języka, bezsenność, bóle głowy, depresje, omamy, drżenie rąk - niedobór witaminy PP; - problemy skórne, zahamowanie wzrostu u dzieci, niepłodność, kurza ślepota - niedobór witaminy A; - problemy z koncentracją, osłabienie wzroku, anemia, bezpłodność - niedobór witaminy E.

ADMIN 11-11-2019

MAGNEZ

Magnez jest pierwiastkiem niezwykle istot­nym dla naszego zdrowia, gdyż występuje we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych.
Objawy niedoboru: niewydolność pracy serca, arytmia, nadciśnienie tętnicze, zahamowanie wzrostu, depresja, skłonność do płaczu, pogor­szenie koncentracji, poranne zmęczenie, drgają­ce powieki, wargi, odczuwanie bolesnych skur­czów łydek.
Magnez znajduje się w: kakao, orzechach, soi, kaszy, nasionach roślin strączkowych, maku i pieczywie pełnoziarnistym.
Przyswajanie magnezu jest największe, gdy do­starczany jest w postaci małych dawek, w kilku posiłkach. Jest dobrze przyswajany, jeżeli ilość wapnia w pokarmach jest dwa razy większa od ilości magnezu.

ADMIN 11-11-2019

PAPRYKA W PROSZKU

Papryka w proszku - przyprawa pozyskana ze zmielonej, suszonej papryki z nasionami lub bez nasion. W zależności od tego, jaki rodzaj papryki został zmielony możemy uzyskać łagodny, słod­ki lub pikantny smak.
Ułatwia trawienie, pobudza żołądek do wydzie­lania soków trawiennych. Jest bogata w witami­ny: A, B, C, w nieco mniejszych ilościach również: E, K, PP
Wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciw­zapalne.
Jest zasobna w 4 karotenoidy: beta-karoten, beta-kryptoksantynę, zeaksantynę oraz luteinę, które chronią tkankę oka przed niszczącym pro­mieniowaniem UV, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem i katarakcie.

ADMIN 11-11-2019

WITAMINA K

Witamina K - grupa związków, do której na­leżą: witamina K, (fitomenadion), witamina K2 (menachinon-6), witamina K3 (menadion).
Witaminę K, pozyskuje się z pożywienia, K2 jest produkowana przez bakterie jelitowe, natomiast witamina K3 jest syntetyzowana, tzn. produko­wana sztucznie.
Witamina K posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wi­tamina K uszczelnia śródbłonki naczyń krwio­nośnych, zapobiega krwawieniom. Uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej.
Brak witaminy K mogą odczuwać osoby podda­ne długotrwałej kuracji antybiotykowej oraz ci, którzy jedzą mało zielonolistnych warzyw.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.

Ta strona używa plików cookies tak zwanych ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej o plikach Cookies