0

Twój koszyk

Łącznie

0,00 zł

Koszyk jest pusty

Wasze i nasze porady 

ADMIN 11-11-2019

KIEŁKI SOCZEWICY

Zawierają witaminy: A, Bv B2, B3, B5, B6, Bg, C, K oraz żelazo, fosfor, cynk, wapń, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód, siarkę oraz ko­enzym Q10.
Hodowla kiełków soczewicy jest łatwa* wystar­czą nasiona, kiełkownica i trochę cierpliwości.
Najlepiej kiełkują hodowane w kiełkownicy, ale można też użyć słoika lub lnianego woreczka.
Przed kiełkowaniem namaczać około 10 godzin.
Czas kiełkowania około 5 dni.

ADMIN 11-11-2019

CHOROBY PAZNOKCI

Paznokieć zbudowany jest z wielu struktur.
W prawidłowych warunkach paznokcie rąk od­rastają około 5 miesięcy, a paznokcie stóp dwa razy dłużej.
Jeśli na paznokciach pojawiają się zmiany, np. pionowe bruzdy, białe plamki to znak, że nasz organizm cierpi na brak mikroelementów.
Białe plamki wynikają najczęściej z niedoboru witamin. Należy być czujnym, gdy pojawią się inne zmiany, np. guzki, okolica paznokcia jest żywoczerwona, obrzęknięta i bolesna, płytka jest wysadzona, paznokieć zaczyna wrastać. Może to świadczyć o infekcji bakteryjnej (zanokcica) lub grzybiczej.

ADMIN 11-11-2019

TOCZEŃ

Toczeń rumieniowaty układowy (trzewny) - choroba autoimmunologiczna, rozwijająca się na tle złożonych i niejasnych zaburzeń układu odpornościowego, doprowadzająca do procesu zapalnego wielu tkanek i narządów.
Zajęte zanikłe lub martwiczo zmienione są głów­nie peryferyczne włókna pęczka mięśniowego.
Dla tocznia układowego charakterystyczne jest również występowanie licznych zaburzeń w morfologii krwi: niedokrwistość hemolityczna, niedokrwistość chorób przewlekłych, leukopenia (obniżona ilość białych ciałek krwi), limfopenia (obniżona ilość limfocytów), małopłytkowość (niedobór płytek krwi). Zwiększenie spożycia kwasów omega-3 może mieć korzystny wpływ na objawy choroby.

ADMIN 11-11-2019

MELISA LEKARSKA

Melisa lekarska ze względu na swój aromat nazywana jest cytrynowym zielem. Roślina po­chodzi z rejonu Morza Śródziemnego. W Polsce uprawiana jest nie tylko przez zielarzy. Pszczela­rze lubią ją, ponieważ przyciąga pszczoły.
W ziołolecznictwie wykorzystuje się górne czę­ści pędów, które zbiera się najpierw w czerwcu, a następnie w sierpniu. Suszy się je w suszar­niach naturalnych.
Melisa wykazuje właściwości uspokajające.
Najnowsze badania wskazują, że łagodzi bóle miesiączkowe, poprawia pamięć i koncentrację, a nawet może zapobiec miażdżycy.
Liście świeżego zioła można dodawać do sała­tek, twarożków, past, a nawet potraw mięsnych i rybnych.

ADMIN 11-11-2019

WITAMINY

Witamina E - grupa substancji, które są odmia­nami tokoferolu. Najważniejsze spośród nich to: alfa-, beta-, gamma- i delta-tokoferol, z których najsilniej działa alfa.
Witamina E związana jest z przemianą azotową i oddychaniem. Działa jako aktywny przeciw-utleniacz, który niszczy lub neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki.
Głównym jej źródłem są: kiełki pszenicy, oleje roślinne, orzechy, nasiona (migdały i ziarna sło­necznika), zielonolistne warzywa, pełne ziarna, kwiat lipy, owoce dzikiej róży, kukurydza.
Jeśli kupujemy witaminę E najlepiej wybierać tę naturalną (oznaczoną niekiedy jako „d-alfa"), a nie syntetyczną („dl-alfa"). Naturalna jest otrzymywana zazwyczaj z soi, działa skuteczniej i łatwiej przenika przez barierę krew - mózg.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.

Ta strona używa plików cookies tak zwanych ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej o plikach Cookies