Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 08-11-2019
ESTRAGON
Estragon - roślina z rodziny astrowatych porastająca dziko tereny południowo-wschodniej Europy, wybrane obszary Azji oraz Ameryki Północnej.
Roślina nie jest odporna na mrozy, dlatego zaleca się jej przycięcie i osłonę przez rozpoczęciem zimy.
Estragon smakuje zarówno świeżo po zerwaniu, jak i w formie ususzonej. W kuchni używany powszechnie z octem i rybami, ale również do sosów (tatarski, bearnaise, remoulade), omletów, jajek w koszulkach, sałatki greckiej, pieczeni wołowych i drobiu.
Estragon jest środkiem wzmacniającym żołądek.
Ma właściwości poprawiające apetyt, zapobiegające wzdęciom i kolkom.
Ze względu na smak można go stosować, gdy zdrowie wymaga diety bezsolnej.
ADMIN 07-11-2019
Kawa energetyczna
1. 3 kopiaste łyżeczki kawy
2. 1/2 kostki masła
3. ok. 1/2 litra wody
4. słoik litrowy
Zaparzyć kawę. Do słoika włożyć masło wlać gorącą wodę i stale mieszać do chwili rozpuszczenia masła. Kawę przecedzić i wlać do słoika. Wszystko razem wymieszać. Gotowe. Zycze dobrego smaku.
ADMIN 06-11-2019
Maść na trudno gojące rany.
1. Miód 15dkg
2. Wosk pszczeli 10dkg
3. Mydło szare 10dkg
4. Spirytus 1/2 szklanki
Rozpuścić wosk na małym ogniu. Dodać drobno zwiórkowane mydło ciągle mieszając. Dodać 100ml spirytusu. Gdy trochę zgęstnieje dodać resztę spirytusu. Przechowywać w chłodnym miejscu.
ADMIN 07-07-2019
Sposób na opóchnięte nogi w lecie.
Moczyć stopy w wodzie z dodatkiem kurkumy.
ADMIN 08-02-2019
WITAMINA E
Witamina E wpływa na:
- zapobieganie uszkodzeniu błon komórkowych przez procesy utleniania - jest antyoksydantem
- ochronę przed rozwojem miażdżycy, gdyż hamuje utlenianie złego cholesterolu.
Niedobór witaminy E w obecnych czasach praktycznie nie występuje. Nadmiar tej witaminy wywołuje: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia.
Witamina E występuje w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, jajkach, kaszach (jęczmienna, gryczana), orzechach, szparagach, tranie, maśle. Duże jej ilości znajdziemy w marchwi, brukselce i innych warzywach zielonych.
Występuje jako dodatek do żywności o numerze E306.