0

Twój koszyk

Łącznie

0,00 zł

Koszyk jest pusty

Wasze i nasze porady 

ADMIN 08-11-2019

ESTRAGON

Estragon - roślina z rodziny astrowatych pora­stająca dziko tereny południowo-wschodniej Europy, wybrane obszary Azji oraz Ameryki Pół­nocnej.
Roślina nie jest odporna na mrozy, dlatego zale­ca się jej przycięcie i osłonę przez rozpoczęciem zimy.
Estragon smakuje zarówno świeżo po zerwaniu, jak i w formie ususzonej. W kuchni używany powszechnie z octem i rybami, ale również do sosów (tatarski, bearnaise, remoulade), omle­tów, jajek w koszulkach, sałatki greckiej, pieczeni wołowych i drobiu.
Estragon jest środkiem wzmacniającym żołądek.
Ma właściwości poprawiające apetyt, zapobie­gające wzdęciom i kolkom.
Ze względu na smak można go stosować, gdy zdrowie wymaga diety bezsolnej.

ADMIN 07-11-2019

Kawa energetyczna

1. 3 kopiaste łyżeczki kawy
2. 1/2 kostki masła
3. ok. 1/2 litra wody
4. słoik litrowy

Zaparzyć kawę. Do słoika włożyć masło wlać gorącą wodę i stale mieszać do chwili rozpuszczenia masła. Kawę przecedzić i wlać do słoika. Wszystko razem wymieszać. Gotowe. Zycze dobrego smaku.

ADMIN 06-11-2019

Maść na trudno gojące rany.
1. Miód 15dkg
2. Wosk pszczeli 10dkg
3. Mydło szare 10dkg
4. Spirytus 1/2 szklanki

Rozpuścić wosk na małym ogniu. Dodać drobno zwiórkowane mydło ciągle mieszając. Dodać 100ml spirytusu. Gdy trochę zgęstnieje dodać resztę spirytusu. Przechowywać w chłodnym miejscu.

ADMIN 07-07-2019

Sposób na opóchnięte nogi w lecie.
Moczyć stopy w wodzie z dodatkiem kurkumy.

ADMIN 08-02-2019

WITAMINA E
Witamina E wpływa na:
- zapobieganie uszkodzeniu błon komórkowych przez procesy utleniania - jest antyoksydantem
- ochronę przed rozwojem miażdżycy, gdyż hamuje utlenianie złego cholesterolu.
Niedobór witaminy E w obecnych czasach praktycznie nie występuje. Nadmiar tej witaminy wywołuje: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia.
Witamina E występuje w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, jajkach, kaszach (jęczmienna, gryczana), orzechach, szparagach, tranie, maśle. Duże jej ilości znajdziemy w marchwi, brukselce i innych warzywach zielonych.
Występuje jako dodatek do żywności o numerze E306.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.

Ta strona używa plików cookies tak zwanych ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej o plikach Cookies