0

Twój koszyk

Łącznie

0,00 zł

Koszyk jest pusty

Wasze i nasze porady 

ADMIN 11-11-2019

RZODKIEW CZARNA

Czarna rzodkiew - warzywo z rodziny kapust­nych o ostrym smaku i ogromnym bogactwie składników odżywczych. Do celów leczniczych stosuje się korzeń bez czarnej skóry. Największą wartość odżywczą osiąga jesienią i zimą.
Czarna rzodkiew działa moczopędnie, pobudza czynności wątroby, trawienie. Sprzyja opróżnia­niu pęcherzyka żółciowego. Uspokaja nerwy.
W medycynie ludowej stosowana jest również w leczeniu kaszlu, stanach grypowych, przezię­bieniach.
Na wzmocnienie można przygotować syrop: posypać krążki rzodkwi cukrem i pozostawić na jeden dzień. Powstały sok pić po łyżeczce 5 razy dziennie.
Można ją łatwo uprawiać w ogródku, lubi stano­wiska słoneczne, gleby żyzne i przepuszczalne.

ADMIN 11-11-2019

KĄPIELE ZIOŁOWE

Kąpiele z dodatkiem ziół, w zależności od rodza­ju użytych składników przynoszą różne efekty.
Każdy może wybrać coś dla siebie. Wystarczy podane w nawiasach ilości ziół zalać 11 wrzątku, zaparzyć, odcedzić i dodać do kąpieli.
Kąpiel rozmarynowa (3 garści rozmarynu) - działa niezwykle orzeźwiająco i wzmacnia ukrwienie.
Kąpiel rumiankowo-szałwiowa (1 garść rumian­ku, 2 garści szałwii) polecana dla cery trądziko­wej.
Kąpiel z kory dębu (3 garści) - dla cęry wraż­liwej, skłonnej do podrażnień, a także tłustej i trądzikowej.

ADMIN 11-11-2019

WITAMINA B12

Witamina B12 jest ostatnią z odkrytych witamin z grupy B. Pod koniec lat czterdziestych XX w. została zidentyfikowana i nazwana witaminą B12.
Występuje w sporych ilościach w naszym poży­wieniu, jednak osoby po pięćdziesiątym roku ży­cia powinny ją suplementować, ponieważ mają kłopoty z jej przyswajaniem. Nawet niewielki niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, depresji, a prawdopodobnie rów­nież choroby Alzheimera.
Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Łącznie z kwasem foliowym jest nie­zbędna w tworzeniu krwinek czerwonych i bia­łych.
Głównym jej źródłem są produkty zwierzęce, zwłaszcza wątroba i mleko, ryby.

ADMIN 11-11-2019

SÓL

Choć najczęściej mówimy o spożyciu soli w kontekście nadmiaru, warto pamiętać, że sól ma wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu: - reguluje tempo uderzeń serca,
- równoważy poziom cukru we krwi,
- wspomaga przyswajanie składników odżyw­czych przez ścianki jelita,
- ułatwia oczyszczanie płuc i nosa w czasie in­fekcji,
- zapobiega wytwarzaniu nadmiaru śliny,
- pomaga walczyć z alergią,
- zapobiega bezsenności.
Sól należy spożywać z umiarem. Warto korzy­stać z soli zawierającej dużo naturalnych skład­ników mineralnych - nierafinowanej np. z kopal­ni „Julian" w Bochni.

ADMIN 11-11-2019

REUMATYZM I ZIOŁA

Wiele ziół ma działanie łagodzące choroby reu­matyczne: liść brzozy - działa jak naturalny odkwaszacz, przeciwdziała artretyzmowi, zapobiega powsta­waniu kamieni w nerkach, lukrecja - wzmacnia kości i przeciwdziała artre­tyzmowi, skrzyp polny - działa na organizm moczopęd­nie i czyszczająco, arnika górska - podobnie jak skrzyp działa mo­czopędnie, łagodzi bóle stawów, arcydzięgiel lekarski - w leczeniu dny mocza­nowej wewnętrznie: do pobudzania przemiany materii, zewnętrznie: nacieranie, okłady na sta­wy, oraz przyprawy: estragon, kurkuma, gorczyca, liść laurowy, lubczyk, jałowiec.

Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.

Ta strona używa plików cookies tak zwanych ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej o plikach Cookies