Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
Wasze i nasze porady
Informacje zawarte w dziale "Porady" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.
ADMIN 11-11-2019
RZODKIEW CZARNA
Czarna rzodkiew - warzywo z rodziny kapustnych o ostrym smaku i ogromnym bogactwie składników odżywczych. Do celów leczniczych stosuje się korzeń bez czarnej skóry. Największą wartość odżywczą osiąga jesienią i zimą.
Czarna rzodkiew działa moczopędnie, pobudza czynności wątroby, trawienie. Sprzyja opróżnianiu pęcherzyka żółciowego. Uspokaja nerwy.
W medycynie ludowej stosowana jest również w leczeniu kaszlu, stanach grypowych, przeziębieniach.
Na wzmocnienie można przygotować syrop: posypać krążki rzodkwi cukrem i pozostawić na jeden dzień. Powstały sok pić po łyżeczce 5 razy dziennie.
Można ją łatwo uprawiać w ogródku, lubi stanowiska słoneczne, gleby żyzne i przepuszczalne.
ADMIN 11-11-2019
KĄPIELE ZIOŁOWE
Kąpiele z dodatkiem ziół, w zależności od rodzaju użytych składników przynoszą różne efekty.
Każdy może wybrać coś dla siebie. Wystarczy podane w nawiasach ilości ziół zalać 11 wrzątku, zaparzyć, odcedzić i dodać do kąpieli.
Kąpiel rozmarynowa (3 garści rozmarynu) - działa niezwykle orzeźwiająco i wzmacnia ukrwienie.
Kąpiel rumiankowo-szałwiowa (1 garść rumianku, 2 garści szałwii) polecana dla cery trądzikowej.
Kąpiel z kory dębu (3 garści) - dla cęry wrażliwej, skłonnej do podrażnień, a także tłustej i trądzikowej.
ADMIN 11-11-2019
WITAMINA B12
Witamina B12 jest ostatnią z odkrytych witamin z grupy B. Pod koniec lat czterdziestych XX w. została zidentyfikowana i nazwana witaminą B12.
Występuje w sporych ilościach w naszym pożywieniu, jednak osoby po pięćdziesiątym roku życia powinny ją suplementować, ponieważ mają kłopoty z jej przyswajaniem. Nawet niewielki niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, depresji, a prawdopodobnie również choroby Alzheimera.
Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Łącznie z kwasem foliowym jest niezbędna w tworzeniu krwinek czerwonych i białych.
Głównym jej źródłem są produkty zwierzęce, zwłaszcza wątroba i mleko, ryby.
ADMIN 11-11-2019
SÓL
Choć najczęściej mówimy o spożyciu soli w kontekście nadmiaru, warto pamiętać, że sól ma wiele właściwości korzystnych dla naszego organizmu: - reguluje tempo uderzeń serca,
- równoważy poziom cukru we krwi,
- wspomaga przyswajanie składników odżywczych przez ścianki jelita,
- ułatwia oczyszczanie płuc i nosa w czasie infekcji,
- zapobiega wytwarzaniu nadmiaru śliny,
- pomaga walczyć z alergią,
- zapobiega bezsenności.
Sól należy spożywać z umiarem. Warto korzystać z soli zawierającej dużo naturalnych składników mineralnych - nierafinowanej np. z kopalni „Julian" w Bochni.
ADMIN 11-11-2019
REUMATYZM I ZIOŁA
Wiele ziół ma działanie łagodzące choroby reumatyczne: liść brzozy - działa jak naturalny odkwaszacz, przeciwdziała artretyzmowi, zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach, lukrecja - wzmacnia kości i przeciwdziała artretyzmowi, skrzyp polny - działa na organizm moczopędnie i czyszczająco, arnika górska - podobnie jak skrzyp działa moczopędnie, łagodzi bóle stawów, arcydzięgiel lekarski - w leczeniu dny moczanowej wewnętrznie: do pobudzania przemiany materii, zewnętrznie: nacieranie, okłady na stawy, oraz przyprawy: estragon, kurkuma, gorczyca, liść laurowy, lubczyk, jałowiec.