Twój koszyk

Łącznie

__,__ zł

Wasze i nasze porady 

ADMIN 08-11-2019

ESTRAGON

Estragon - roślina z rodziny astrowatych pora­stająca dziko tereny południowo-wschodniej Europy, wybrane obszary Azji oraz Ameryki Pół­nocnej.
Roślina nie jest odporna na mrozy, dlatego zale­ca się jej przycięcie i osłonę przez rozpoczęciem zimy.
Estragon smakuje zarówno świeżo po zerwaniu, jak i w formie ususzonej. W kuchni używany powszechnie z octem i rybami, ale również do sosów (tatarski, bearnaise, remoulade), omle­tów, jajek w koszulkach, sałatki greckiej, pieczeni wołowych i drobiu.
Estragon jest środkiem wzmacniającym żołądek.
Ma właściwości poprawiające apetyt, zapobie­gające wzdęciom i kolkom.
Ze względu na smak można go stosować, gdy zdrowie wymaga diety bezsolnej.

ADMIN 07-11-2019

Kawa energetyczna

1. 3 kopiaste łyżeczki kawy
2. 1/2 kostki masła
3. ok. 1/2 litra wody
4. słoik litrowy

Zaparzyć kawę. Do słoika włożyć masło wlać gorącą wodę i stale mieszać do chwili rozpuszczenia masła. Kawę przecedzić i wlać do słoika. Wszystko razem wymieszać. Gotowe. Zycze dobrego smaku.

ADMIN 06-11-2019

Maść na trudno gojące rany.
1. Miód 15dkg
2. Wosk pszczeli 10dkg
3. Mydło szare 10dkg
4. Spirytus 1/2 szklanki

Rozpuścić wosk na małym ogniu. Dodać drobno zwiórkowane mydło ciągle mieszając. Dodać 100ml spirytusu. Gdy trochę zgęstnieje dodać resztę spirytusu. Przechowywać w chłodnym miejscu.

ADMIN 07-07-2019

Sposób na opóchnięte nogi w lecie.
Moczyć stopy w wodzie z dodatkiem kurkumy.

ADMIN 08-02-2019

WITAMINA E
Witamina E wpływa na:
- zapobieganie uszkodzeniu błon komórkowych przez procesy utleniania - jest antyoksydantem
- ochronę przed rozwojem miażdżycy, gdyż hamuje utlenianie złego cholesterolu.
Niedobór witaminy E w obecnych czasach praktycznie nie występuje. Nadmiar tej witaminy wywołuje: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia.
Witamina E występuje w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, jajkach, kaszach (jęczmienna, gryczana), orzechach, szparagach, tranie, maśle. Duże jej ilości znajdziemy w marchwi, brukselce i innych warzywach zielonych.
Występuje jako dodatek do żywności o numerze E306.

Informacje zawarte w dziale "Poradnik" pochodzą ze źródeł ogólnodostępnych. Nie należy uznawać je jako porady medyczne. Jako administrator strony www.najmar.pl nie biorę za nie odpowiedzialności.